W celu lepszej obsługi naszych klientów, prawidłowego działania serwisu, oraz do celów statystycznych korzystamy z cookies. Ich obsługę można wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej, jakkolwiek wtedy niektóre funkcje mogą nie działać poprawnie.

 
Wiza Szybko na Google+
Wiza Szybko na YouTube

Wymagane dokumenty - wiza do Chin

 

Jakie dokumenty są wymagane w celu uzyskania wizy do Chin?

W zależności od rodzju wizy do Chin wymagane są różne dokumenty do przedłożenia Konsulowi Chińskiej Republiki Ludowej.

Dla każdej wizy, niezależnie od jej typu wymagane  są obligatoryjnie:

  • Paszport (lub paszport tymczasowy lub międzynarodowy dokument podróży) ważny minimum pół roku, licząc od daty złożenia go w Wydziale Konsularnym
  • Aktualna fotografia, wykonana nie wcześniej, niż na pół roku przed złożeniem wniosku wizowego.Parametry fotografii: kolorowe zdjęcie na jasnym tle o wymiarach 3,5 x 4,5 cm, twarz z zamkniętymi ustami zajmująca 70-80% fotografii zwrócona prosto, bez nakrycia głowy (oprócz osób noszących nakrycie głowy zgodnie z zasadami swojego wyznania lub tradycji narodowych, pod warunkiem, że z takim nakryciem głowy osoba aplikująca o wizę jest na zdjęciu w swoim paszporcie).
  • Wydruk rezerwacji biletu lotniczego w obie strony 
  • Potwierdzenie rezerwacji hotelowych
  • W przypadku cudzoziemców kserokopia karty pobytu cudzoziemca w Polsce.

Wiza turystyczna (L)

Cel podróży: zwiedzanie, wizyta u rodziny lub znajomych, załatwianie spraw prywatnych. Zasadniczo ważność wizy turystycznej wynosi 3 miesiące, licząc od dnia złożenia dokumentów. Dopuszczalna ilość wjazdów: 1 lub 2.

  • Należy złożyć komplet podstawowych dokumentów.
  • Ubiegając się o wizę turystyczną w celu odwiedzenia rodziny, nalezy dołączyć  dokument świadczący o pokrewieństwie z osobą przebywającą w Chinach.

Wiza studencka (X)

Cel podróży: pobieranie nauki w Chinach, uczestnictwo w kursach i praktykach trwających dłużej niż 6 miesięcy.

Oprócz podstawowych dokumentów, należy przedstawić:

  • zawiadomienie o przyjęciu do szkoły w Chinach
  • formularz badań lekarskich

UWAGA:

  • Posiadacz wizy tego typu powinien w ciągu 30 dni od wjazdu do Chin dopełnić formalności pobytowych w Biurze Bezpieczeństwa Publicznego. W przeciwnym razie jego pobyt stanie się nielegalny.

Wiza tranzytowa (G)

Cel podróży: tranzyt przez Chiny w drodze do innego kraju lub regionu.

Oprócz podstawowych dokumentów, należy przedstawić:

  • ważną wizę do kraju (regionu) docelowego
  • bilet zawierający odpowiednie odcinki podróży.

Wiza pracownicza (Z)

Cel podróży: podjęcie pracy w Chinach na okres ponad 6 miesięcy.

Oprócz podstawowych dokumentów, należy przedstawić któryś z następujących dokumentów:

  • „Zezwolenie na podjęcie pracy przez cudzoziemca", wystawione przez Ministerstwo Pracy i Ubezpieczeń Społecznych ChRL;
  • „Potwierdzenie zatrudnienia zagranicznego eksperta",
  • „Akceptacja zmian w stałym przedstawicielstwie zagranicznej firmy",
  • „Wyciąg z rejestru stałych przedstawicielstw zagranicznych firm",
  • „Legitymacja pracownika stałego przedstawicielstwa zagranicznej firmy",
  • „Zaświadczenie o zatrudnieniu cudzoziemca w Chińskiej Republice Ludowej",
  • „Zezwolenie na pobyt cudzoziemca w Chińskiej Republice Ludowej", wystawione przez lokalne Biuro Bezpieczeństwa Publicznego w Chinach.

UWAGA:

  • Posiadacz wizy tego typu powinien w ciągu 30 dni od wjazdu do Chin dopełnić formalności pobytowych w Biurze Bezpieczeństwa Publicznego. W przeciwnym razie jego pobyt stanie się nielegalny.

Wiza grupowa

Wizy grupowe dzieli się na dwa rodzaje:

  • wizy grupowe turystyczne
  • wizy grupowe służbowe

UWAGA:

  • Do uzyskania wizy grupowej nie wymaga się przedstawienia indywidualnych wniosków wizowych uczestników wyjazdu.

Wiza grupowa turystyczna (L)

Cel podróży: zwiedzanie Chin.

  • Musi być przynajmniej 9 uczestników
  • Wszyscy oni muszą razem przekraczać granice.

Wymagane dokumenty:

  • Zaproszenie grupowe wystawione przez Krajowe Biuro Turystyki ChRL, Biuro Turystyki danej prowincji, regionu autonomicznego lub miasta wydzielonego, albo przez biuro podróży upoważnione przez chiński rząd
  • zawiadomienie z polskiego biura podróży
  • trzy egzemplarze „Listy uczestników turystycznego wyjazdu grupowego" (wydruk komputerowy z poprawnymi danymi każdej osoby: imię, nazwisko, data urodzenia, zawód, nr paszportu)

Wiza grupowa służbowa (F)

Cel podróży: udział w zawodach sportowych, wystawach, targach, uroczystościach lub składanie przyjacielskich wizyt w Chinach.

  • Musi być przynajmniej 9 uczestników
  • Wszyscy oni muszą razem przekraczać granice.

Wymagane dokumenty:

  • Zaproszenie grupowe wystawione przez instytucję upoważnioną przez chiński rząd
  • ponadto trzy egzemplarze „Listy uczestników służbowego wyjazdu grupowego" (wydruk komputerowy z poprawnymi danymi każdej osoby: imię, nazwisko, data urodzenia, zawód, nr paszportu)

Uwagi

  • W określonym w wizie terminie ważności można wjechać na terytorium Chin tylko tyle razy, ile podano na wizie. Podczas jednej wizyty można w Chinach legalnie przebywać tylko taką ilość dni, jaką podano w wizie. Każdorazowy okres pobytu liczy się od dnia wjazdu na terytorium Chin.
  • W wypadku wiz innych niż turystyczna określenie terminu ważności, ilości dni każdej wizyty oraz ilości wjazdów uzależnione jest od konkretnej sytuacji wnioskodawcy i zaproszenia, które mu przesłano.
  • Wnioskodawca podróżujący z dzieckiem, które jest wpisane do jego paszportu, powinien zaznaczyć ten fakt na swoim wniosku wizowym oraz załączyć fotografię dziecka (format paszportowy).

Wyjazdy turystyczne do Tybetu

  • Każdy, kto chce zwiedzić Tybet, musi być uczestnikiem wycieczki do tego regionu, organizowanej przez polskie biuro podróży. Liczba uczestników każdej wycieczki musi wynosić przynajmniej pięć osób. Zainteresowani powinni spełnić wymagania dotyczące uzyskania turystycznej wizy grupowej. Najpierw jednak muszą otrzymać zgodę Biura Turystyki Tybetańskiego Regionu Autonomicznego ChRL.

Wizy do Hongkongu

  • Osoby posługujące się w podróży polskim paszportem nie podlegają obowiązkowi uzyskania wizy do Hongkongu, jeżeli podróżują przez Hongkong tranzytem lub składają tam zwykłą wizytę służbową albo będą uczestniczyć w zawodach sportowych, odwiedzać rodzinę, zwiedzać itp., a ich każdorazowy pobyt nie będzie trwać dłużej niż 90 dni.
  • O wizę do Hongkongu muszą się ubiegać osoby, które planują pobyt dłuższy niż 90 dni.
  • Wiza jest konieczna także dla osób wyjeżdżających do Hongkongu na studia, praktyki, do pracy, do organizacji ekspozycji lub występów artystycznych, nawet jeśli okres pobytu nie przekroczy 90 dni.

WIZA bez wychodzenia z domu

 

Wiza_szybko.jpg


Korzystając z Wiza Szybko załatwisz wizę bez wychodzenia z domu, bez poprawiania błędów, bez wypełniania papierowych formularzy, bez czekania w długich kolejkach. Łatwe i szybkie - takie jest zamawianie wizy z Wiza Szybko. Gwarantujemy skuteczne złożenie wniosku, brak ukrytych kosztów i w pełni kompleksową usługę.
 

jak to działa?  strzaleczka.jpg

Oferta biznesowa

 

Oferta_biznesowa.jpg


Organizujesz wyjazd dla pracownika lub większej grupy na konferencję lub szkolenie? Potrzebujesz większą ilość wiz dla pracowników? A może zajmujesz się organizowaniem wycieczek? Niezależnie czy potrzebujesz tylko wiz, czy pomoc w pełnej organizacji wyjazdu - sprawdź naszą ofertę dla firm - możemy dać Ci znacznie więcej niż myślisz.

czytaj więcej  strzaleczka.jpg

Kontakt

 

Kontakt.jpg

Wiza Szybko


ul. Podczaszyńskiego 17 A, lok 1.
01-866 Warszawa

)4.01 i 05.01.2017 biuro jest czynne do godz. 15.00
tel. 22 350 69 49 (pon - pt  9.00-17.00)
tel. 22 349 22 89
fax22 349 28 81
email:

więcej  strzaleczka.jpg